Види тлумачення закону про кримінальну відповідальність
29

Висновок

 

           Законодавство про кримінальну відповідальність становить Кримінальний кодекс України, який грунтується на Конституції України та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

          Кримінальний закон – це нормативний акт, прийнятий Верховною Радою України, який містить сукупність кримінально-правових норм. Він встановлює загальні положення, підстави та межі кримінальної відповідальності, види покарання, підстави призначення покарання, звільнення від кримінальної відповідальності чи покарання та визначає, які суспільно небезпечні діяння вважаються злочинами і які покарання передбачаються за їх вчинення.

       Кримінальний закон у широкому розумінні – це система національних законодавчих актів України та імплементованих у них положень міжнародних договорів, що містять норми кримінального права.

      Як визначено у ч. 1 ст. 3 КК, законодавство про кримінальну відповідальність становить КК, який ґрунтується на Конституції України та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

        Законодавство України про кримінальну відповідальність складається з одного закону – КК, який ґрунтується на положеннях норм Конституції України.

       Значення кримінального закону як системного законодавчого акта кримінально-правового характеру полягає у наступному:

1)він є важливим засобом захисту людини і громадянина, громадянського суспільства і держави від суспільно небезпечних покарань;

2) у кримінальному праві діє презумпція щодо знання закону особою, яка вчиняє злочин;

3) він є певним засобом виховного та превентивного впливу на осіб, засуджених за вчинення злочину, а також на інших громадян і тим самим запобігає злочинам.