Цунамі та їхня роль в географічному середовищі
21

цунамі, який міститься в даних висотоміра, значно «зашумлений» коливаннями рівня, обумовленими поверхневими течіями і вихорами [3].

   3.2 Гідрофізичний прогноз цунамі

Гідрофізичний прогноз цунамі ґрунтується на завчасній автоматизованій реєстрації хвилі цунамі у відкритому океані на значній відстані від   побережжя, для якого здійснюється моніторинг цього явища. Допускається, що датчик встановлений на дні таким чином, що підходяща хвиля цунамі буде ідентифікована з попередженням , достатнім для евакуації населення із прибережних районів. Але відомо, що висота цунамі у відкритому океані невелика - зазвичай порядку 10 см. І лише поблизу узбережжя хвиля стає помітною і небезпечною. Через приливи і баричні хвилі, які утворюють так звані «фонові» коливання рівня, відношення сигналу до шуму в початкових записах ПГТ зазвичай не перевищує 0.1. Це означає, що задача автоматизованого розпізнавання моменту входження хвилі цунамі в записи рівня нетривіальна. Для даних альтиметрії проблема ідентифікацїї сигналу цунамі ще складніша. Це пояснюється тим, що варіації рівня в записах, зумовлені синоптичними вихорами, мають ті ж просторові масштаби ( ~100 км), що й цунамі [3].

 

                                   3.3 Дії під час наступу та після цунамі

Цунамі небезпечними вважаються ділянки вздовж берега моря, морських заток, гаваней, висота яких не перевищує 15 метрів над рівнем моря.  Якщо очікуються цунамі місцевого характеру — то ділянки з висотою менше 30 метрів.

Знаходячись в таких районах слід заздалегідь продумати послідовність своїх дій при наближенні небезпеки.

Потрібно попіклуватися про те, щоб документи, необхідний мінімум речей і продуктів завжди були під рукою.