Цунамі та їхня роль в географічному середовищі
27

переправити більшу її частину в протилежну сторону. Спорудження тим самим дозволяє запобігти виходу на узбережжі всій потужності хвилі цунамі. Технологія дозволяє знизити потужність хвилі цунамі до 30%. А це значить що споруда здатна на 70% потужності цунамі відкинути назад до місця формування вони, на зустріч подальшим хвилях (відомо що хвиля цунамі не приходить одна, завжди їх 2 і більше). Споруда не вимагає участі людини так як спрацьовує самостійно, тому що заснована на фізичних законах. Форма конструкції споруди, метод установки на океанське дно - є секретом ноу-хау [8].

    Капсула для захисту від цунамі

Розроблена американськими вченими капсула виживання являє собою передову концепцію, розраховану на двох осіб. У майбутньому її планується розширити для комфортного розміщення 10 осіб. Усередині капсула оснащена сидіннями з ременями. Вони дозволять запобігти травми, коли капсулу буде кидати в потоці води.
Планується розміщувати подібні капсули на дахах громадських будівель, а також житлових будинків, щоб збільшити шанси на виживання у разі загрози цунамі. За словами розробників, їх винахід дозволить захистити людей не тільки від загрози потонути, але також і від плаваючого сміття (рис.3.4) [9].

         Тип: хвилеріз

Винахід відноситься до області гідротехніки і може бути використаний для захисту поселень і різних споруд на морських берегах від дії цунамі, повеней, штормів і ураганів в районах, схильних зазначеним природним катаклізмам. Влаштовують перешкоди у вигляді хвилерізів перед береговою лінією з боку моря і греблі на березі. Розгортають і розсікають по своєму фронту першу і наступні хвилі цунамі на дві частини. Одну частину, 80-90% довжини фронту, розгортають по криволінійним хвилеріз-молам в бік, зворотний напрямку руху першої та наступних хвиль із забезпеченням