Дослідження процесу управління якістю діяльності підприємства кп «жео»
45

4. По кожному фактору другого порядку визначаються причини (фактори третього порядку), що впливають на нього, які розташовуються у вигляді прямих - «дрібних кісток», що примикають до відповідної «середньої кістки»;

5. Записують інформацію в певному порядку;

6. Розподіляють (ранжують) чинники за значимістю та виділяють особливо важливі з них, які мають найбільший вплив на фактор, що безпосередньо їх стосується [39].

Діаграма Ісікави (рис. 2.14) наочно представляє проблеми якості послуг КП «ЖЕО». Ці проблеми записані справа наліво по спадаючій їх значущості. Найближчим до «хребту» невідповідностям слід приділити найбільшу увагу.

При задоволенні замовників не враховуються їх мінливі потреби, не аналізується продукція конкурентів, тобто, працівники КП «ЖЕО» не володіють інформацією про своїх споживачів і їх запитах.

Керівництво КП «ЖЕО» не усвідомило важливість методу TQM, не використовує статистичних методів контролю якості послуг, не працює з персоналом і не намагається порівнювати свою діяльність з передовими конкурентами, що сприяє зниженню якості послуг.

Результати бізнесу КП «ЖЕО» не аналізуються і не порівнюються з конкурентами.

Ключові фінансові показники діяльності КП «ЖЕО» не визначені, а це означає, що організація в цілому і кожен його співробітник окремо не знає своєї мети і чіткого завдання.

При управлінні людьми відсутня головна ланка - зв'язок між співробітниками різних відділів один з одним і з керівництвом. Це тягне за собою не синхронність дій працівників та перешкоджає обміну досвідом та інформацією між ними.

Процеси КП «ЖЕО» не відповідають світовим стандартам, не оновлюються, не порівнюються з попередніми і не аналізуються. Відсутня навчання та підготовка персоналу, його прагнення до творчості. При управлінні ресурсами відсутня вдосконалення застосовуваних технологій і персоналу. Дані про постачальників і якості продукції не аналізуються, і не використовується відповідними співробітниками при прийнятті ними управлінських рішень.