Дослідження процесу управління якістю діяльності підприємства кп «жео»
59

­лад, рішення Технічної ради підприє­мства та/або програми з якості).

В СУЯ необхідне замикання нега­тивних зворотніх зв'язків щодо управ­ління. В даному випадку це означає контролювання виконання поточної діяльності і додаткових заходів, які пов'язуються з Політикою і процеса­ми (див. п.2), роллю найвищого кері­вництва в управлінні якістю (див. п.3), коригувальними і запобіжними діями за результатами критичного аналізування результатів виробничих дій і додаткових заходів (див. п. 4).

2. Аналізування результатів конт­ролю.

Система контролювання якості на­дання послуг на комунальних підприємствах акумулювала в собі багаторічний досвід роботи і на даний час є ієрарх­ічною, розгалуженою і потужною. В СУЯ використовуються ті її елементи, які безпосередньо стосуються діяльності підприємства. Питання можуть виникати при критичному аналізу­ванні особливостей виконання вста­новлених контролювань [55].

При впровадженні СУЯ важливо критично проаналізувати практику виконання всіх встановлених контро­лювань якості та пов'язати з наступ­ним виконанням коригувальних і запобіжних дій (див. п.4).

  1.               Підсилення ролі вищого керів­ництва у тактичному управлінні як­істю в СУЯ підприємства.

Як складова управління в СУЯ ви­користовується існуюча практика оп­ікування вищими керівниками підприємства питань якості: вироб­ничі наради, «Дні якості», оперативне планування, існуюча звітність, об­ходи підрозділів, інше. Наша практи­ка показала доцільність надання ви­щому керівництву щорічного / щопіврічного ретроспективного звіту про функціонування СУЯ. Зміст ретрос­пективного звіту визначається вимога­ми п. 5.6.2 ДСТУ ISO 9001: 2009. Фор­ма звіту і вимоги до його опрацюван­ня вищим керівництвом дозволяють:

                   поліпшувати результативність системи управління якістю та іі про­цесів;