Особливості взаємозв’язку та поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки у настільному тенісі
10

З того часу в наший країні гра почала іменуватися настільним тенісом. Були стандартизовані розміри столу і висота сітки. Колишній тенісний рахунок і рахунок в партіях, який вівся до 30, 50 і навіть до 100 очок, був замінений на міжнародний — до 21 очка в кожній партії. А Єдина всесоюзна спортивна класифікація 1949 року вже передбачала виконання розрядів і привласнення звання «Майстер спорту СРСР» по настільному тенісу. У лютому 1950 року була організована Всесоюзна секція настільного тенісу, яка згодом почала іменуватися федерацією. А вже в листопаді 1951 року у Вільнюсі відбулася перша особиста першість СРСР, в якому взяли участь 64 сильних чоловіки і 32 жінки. Звання чемпіона СРСР завоював А. Акопян з Єревану, що виграв у москвича Ф. Душкесаса у фіналі 3:0. У жінок чемпіонкою стала А. Міттов (Естонія), перемігши Б. Балайшене (Литва). У чоловічому парному розряді чемпіонами стали литовці В. Варякоїс и В. Дзіндзіляуськас, а в жіночому — В. Ушакова (Москва) і Ж. Торосян (Вірменія), в змішаному парному розряді — литовці О. Жільовічуте и В. Дзіндзіляуськас. У 1954 році ми стали членами Міжнародної федерації настільного тенісу. З того часу наші спортсмени почали виступати в міжнародних змаганнях і досягли великих успіхів, неодноразово завойовуючи звання чемпіонів світу і Європи в жіночих командних змаганнях, чемпіонів і призерів — в особистих одиночних і парних розрядах.

Великі досягнення на міжнародній арені стали можливими завдяки масовому розвитку настільного тенісу в наший країні. У минулі десятиліття настільний теніс бурхливо розвивався. Значно збільшився арсенал технічних прийомів. Наприклад, топ-спин, що з'явився в 1959 році, провів справжній переворот в настільному тенісі. Гравці що сповідають нападаючий стиль гри, знайшли могутню зброю. З'явилася можливість завдавати ударів по таких м'ячах, що низько летять, які до тих часів вважалися безнадійними. Крута траєкторія польоту м'яча, обумовлена сильним обертанням, страхувала гравця від помилки, а стрімкий відскік від столу приводив до того, що достатньо стало самої незначної помилки при прийомі топ-спина, як відразу ж слідував програш очка. Поява топ-спина послужило причиною відходу з великого спорту багатьох талановитих гравців, що віддавали перевагу захисній тактиці, не зуміли пристосуватися до нового стилю гри.

Іншим напрямом, по якому йшов розвиток сучасного настільного тенісу, було поліпшення інвентарю — в першу чергу ракеток і накладок. Іноді вдосконалення інвентарю дає можливість компенсувати слабкі місця в технічному арсеналі гравця.

З'явилися накладки, що складаються з двох шарів, — губки і гуми, які отримали назву «сэндвич». Застосування таких накладок розширило технічне  які слід освоїти перш за все, відносять ту, що зрізає зліва, зрізає справа, накат зліва і накат справа. А для того, щоб можна було грати на рахунок, обов'язково потрібно навчитися виконувати подачі. Людина, що освоїла гру в настільний теніс в 50-х роках, можливо, заперечить, що навчання потрібно починати з поштовху — найпростішого удару.

10