Ефективністьі використання виробничих запасів
29

ефективним для запасів, які належать до групи, тобто мають незначну вартість та суттєво не впливають на діяльність підприємства.

Ще одним із видів систем управління запасами для ТДВ «Чернівецький хімічний завод» є система управління запасами при встановленій періодичності поповнення запасів до постійного рівня. Дана система є універсальною і містить елементи двох попередніх систем. Її сутність полягає в тому що замовлення на матеріали здійснюються не тільки залежно від часу й з урахуванням точки замовлення, тобто вона дає можливість реагувати на значні коливання попиту на матеріали. Основною рисою даної системи є те що планові замовлення виконуються з урахуванням часу випередження, а додаткові урахуванням точки замовлення. Зазвичай, необхідність додаткових замовлень може з’явитись тільки у тому випадку, коли змінюється плановий обсяг споживання певного запасу. Описана система дає можливість повністю виключити недостачу матеріальних запасів. Це досить значна перевага для виробничого підприємства, однак її застосування потребує постійного спостереження за розмірами поточних запасів [18, 136].

Слід визначити основні аспекти ефективного використання виробничих запасів на ТДВ «Чернівецький хімічний завод»:

1. Визначити раціональну величину виробничих та товарних запасів шляхом умілого маневрування ними.

2. Упроваджувати нові прогресивні системи управління виробничими запасами.

3. Удосконалювати процес нормування шляхом встановлення науково обґрунтованих норм та нормативів, застосовувати індивідуальні норми для підприємств.