Ефективністьі використання виробничих запасів
7
  1.               Будівельні матеріали, конструкції і деталі, обладнання, що підлягають встановленню на об'єктах, які будуються, інші матеріальні цінності, призначені для потреб капітального будівництва.
  2.               Запасні частини для проведення ремонтів - призначені для виконання ремонтів, заміни зношених частин тощо.
  3.               Матеріали, передані у переробку - оборотні матеріальні активи, тимчасово передані на безоплатній основі підприємством-власником суб'єктам-переробникам для переробки у готовий продукт.
  4.               Матеріали сільськогосподарського призначення - виробничі запаси сільськогосподарського підприємства, що займається вирощуванням сільськогосподарської продукції у межах своєї звичайної діяльності. До складу групи входять: насіння, корми, посадковий матеріал, придбані у постачальників.

Джерелами інформації для аналізу виробничих запасів на підприємстві є фінансова та статистична звітність підприємства, первинні документи, які відображають оборотні засоби, відомості аналітичного бухгалтерського обліку. Зокрема, основними документами, які використовуються при аналізі є:

        форма №1 «Баланс»;

        форма №2 « Звіт про фінансові результати»;

        форма №3 «Звіт про рух грошових коштів»;

        форма №4 «Звіт про власний капітал»;

        форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності».

Враховуючи думки різних авторів, можна стверджувати, що виробничі запаси відіграють велику роль у ефективності господарської діяльності підприємств. Господарська діяльність підприємства включає використання значних виробничих запасів. Виробничі запаси посідають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємства різних сфер діяльності. Від правильності ведення управління запасів залежить достовірність даних про отриманий підприємством прибуток та збереження самих запасів. Облік запасів ведеться в натуральному та грошовому вимірниках. Існують різні