Розрахункова робота варіаційних рядів розподілу
2

В період приєднання України до надбань сучасного цивілізаційного процесу, розбудови соціально орієнтованої ринкової моделі вітчизняної економіки, орієнтації на духовно-гуманістичний вектор глобальної еволюції людства значно зростає роль економічної освіти, підготовки високоінтелектуальних і компетентних фахівців для всіх сфер соціально-економічної діяльності. Статистика як наука і практика належить до тих фундаментальних надбань, нагромаджених людством на шляху соціального прогресу, Статистика дає можливість різнобічно охарактеризувати розвиток економіки, відзначити успіхи і недоліки, намітити шлях і заходи щодо усунення небажаних тенденцій

Статистичні органи організують планомірний і систематичний облік масових суспільно-політичних явищ. Він є основою даних, що публікуються у статистичних збірниках, довідниках та періодичній пресі. Опрацювання статистичних даних здійснюється за допомогою їх зведення і групування, розрахунку відносних та середніх величин, показників динаміки і варіації, дисперсійного та індексного аналізу, а також статистичних рівнянь залежностей.

Дані державної статистики є основою оцінки економічної та соціальної діяльності як держави в цілому, так і її регіонів. Ця інформація є базою для розробки регіональної політики та соціально-економічних програм розвитку на короткострокові і довгострокові періоди. Вона має відповідати вимогам повноти, своєчасності та об'єктивності, на дотримання яких повинні працювати усі засоби забезпечення державної регіональної статистики. Щоб визначити стратегію державного регіонального планування, обґрунтувати пріоритети регіонального розвитку, а також впровадити державну політику на місцевому рівні, регіональна статистика повинна відповідати таким вимогам: працювати на створення достовірної та надійної бази регіональних статистичних даних; надавати своєчасні й актуальні дані; бути гнучкою системою, яка швидко реагує на зміну потреб користувачів даних.