Сукупність злочинів
31

ВИСНОВКИ

 

 

В роботі було досліджено інститут сукупності злочинів.

В результаті написання даної курсової роботи можна зробити наступні висновки.

Дослідивши сукупність злочинів як юридичну категорію, було виявлено, що сукупністю злочинів визнається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини КК, за жоден з яких її не було засуджено. При цьому не враховуються злочини, за які особу було звільнено від кримінальної відповідальності за підставами, встановленими законом. Головними ознаками сукупності злочинів є те, що особою вчинено два або більше злочини; кожен з них кваліфікується за різними статтями або за різними частинами однієї статті Особливої частини КК; за жоден з них особа не була засуджена, тобто всі вони вчинені до винесення вироку хоча б за один з них.

Під час дослідження регламентації сукупності злочинів за  законодавством зарубіжних держав стало відомо, що різні системи кримінального права вирішують по-різному питання про порядок призначення покарання за кілька злочинів і про межі цього покарання. В історії кримінального права ці питання вирішувалися по-різному, але завжди передбачалися особливий порядок призначення покарання за сукупністю злочинів і особливі принципи його призначення. Питання сукупності злочинів, а також кваліфікації сукупності злочинів не часто знаходять закріплення в кримінальному законодавстві зарубіжних країн.

Деякі держави взагалі не передбачають у кримінальному законодавстві поняття сукупності злочинів. Наприклад, Кримінальний кодекс Австрії. Проте вона є характерною для всіх КК країн СНД.