Якісний та кількісний аналіз ризику в легкій промисловості
25

дерева, можна за допомогою відомих правил комбінування оцінок оцінити кожен варіант шляху таким чином, що вони стануть практично порівнянними для особи, яка приймає рішення (ОПР). Отже, можна знайти оптимальні рішення й одночасно проаранжувати різні варіанти дій.

Для оцінки використовують імовірності, коефіцієнти впевненості або шанси. Комбінування оцінок ведуть за допомогою правил отримання логічного висновку в умовах неповної визначеності.

Вихід­ними даними для застосування методу Байєса служать не тільки імовірності, але і коефіцієнти впевненості, а також шан­си, на підставі яких обчислюють Імовірності.

Метод Байєса дозволяє визначати відносну правдоподіб­ність висновків залежно від наявності або відсутності підтвер­джуючих або заперечуючих свідчень. Він заснований на теоре­мі Байєса:

http://ua.textreferat.com/images/referats/17775/image050.gif               (2.11)

де Р(Н/Е) - апостеріорна ймовірність висновку Н при наявно­сті свідчення Е (тобто імовірність висновку Н за умови, що ві­домо факт існування Е); Р(Н) - апріорна ймовірність висновку Я при відсутності будь-яких свідчень; Р(Е) - імовірність свід­чення Е; Р(Е/Н) - імовірність того, що свідчення Е має місце, якщо вірний висновок Н; Р(Е/неН) - імовірність того, що свід­чення Е мас місце, якщо висновок Н помилковий.

Згідно з теоремою (2.11), одержання нових незалежних свідчень дозволяє збільшити або зменшити ймовірність вис­новку. При цьому урахування свідчення з номером N+1 про­водиться на базі ймовірності, обчисленої з урахуванням N по­передніх свідчень.

2. Використання дерева рішень для багатофакторної оцін­ки ризику в умовах їх різноспрямованого впливу.

Розглянемо випадок, коли для оцінки ризику використо­вують коефіцієнти впевненості - числа, що відображають сту­пінь впевненості в істинності або хибності висновку про наяв­ність ризику (про вплив