Екологічна оцінка стану навколишнього середовища в басейні річки Вересна Сумської області
21

Ворсклу, загальна  довжина яких у межах Сумської області 801 км. Крім того, в області налічується 1536 малих річок загальною довжиною 7170 км, у тому числі 195 річок завдовжки понад 10 км, загальна довжина яких становить 3946 км та 1001 річок і струмків завдовжки від 1 до 10 км. Загальна довжина останніх складає 2768 км, а разом з боковими відгалуженнями русел рік (протоками) тієї ж довжини – 2954 км. З великих та середніх рік Сула і Хорол мають витоки у межах Сумської області, усі інші беруть початок на території сусідніх областей Російської Федерації, тобто є трансграничними ріками.    Річкова мережа області помірно розвинута, середня густота її становить 0,35км/км2 , що майже співпадає з середньою густотою річкової мережі в Україні. Найбільш густа вона в басейні Сули – 0,44 км/км2 , найменш густа – в басейні               Десни 0,30км/км2.

Озер у Сумській області порівняно небагато і всі вони знаходяться у річкових долинах – у заплавах рік та на низьких надзаплавних терасах. Кількісно переважають заплавні озера – стариці, які утворилися в результаті переміщення річкових русел. Більшість озер у Сумській області мають невелику               площу водного               дзеркала               – до 10               га.

Переважна більшість озер має природне походження, і лише невелика частина їх є штучними водоймами. Це вироблені торфокар’єри на річкових заплавах та також заповнені водою кар’єри для видобування піску. [3]

Окрім того в області налічується 2191 ставків та 43 водосховища загальною площею водного дзеркала (плеса) - 16040.5 га та загальним повним об’ємом - 222.91 млн.м3. В розташуванні ставків по території області є певна особливість. В північних районах області, в межах Полісся, а також у широких долинах рік Сейму та Ворскли, їх кількість значно менша, ніж на решті території області, де балкова мережа більш розвинена і умови для їх будівництва більш сприятливі. Наповнення переважної більшості водосховищ та майже всіх ставків відбувається за рахунок повеневих вод.
Гідрографічна схема річкової мережі зображена на рис.1.4.