Аудит грошових коштів
9

Інвентаризація грошових коштів в дорозі здійснюється шляхом порівняння сум на відповідних субрахунках з даними квитанцій банківських установ, поштових відділень, копій супровідних відомостей на здачу виручки інкасаторам банку.

Під час перевірки фактичної наявності коштів, заборгованості та інших активів аудитор розпочинає документальну перевірку

Вивчення касових операцій рекомендується проводити в нижче наведеній послідовності:

  1. Перевірка дотримання касової дисципліни. При перевірці касової дисципліни звертається увага на виявленні випадків використання коштів не за цільовим призначенням, на своєчасність повернення до банку невикористаних коштів.
  2. Для перевірки дотримання ліміту залишку грошових коштів в касі підприємства необхідно провести суцільну перевірку каси та виявити відхилення від ліміту шляхом порівняння встановленого ліміту з фактичними залишками готівкових коштів за даними касових книг і в натурі.
  3. Перевірка повноти і своєчасності оприбуткування коштів. Здійснюється шляхом порівняння прибуткових касових ордерів на отримання готівки з банку із записами у касовій книзі та корінцями чеків у чекових книжках за всіма відкритими у банках рахунками; порівняння сум і дат на оприбуткування виручки в ПКО із датами й сумами, проставленими на документах, на реалізацію продукції за готівку; порівняння сум і дат у ПКО і касовій книзі з первинними документами на сплату комунальних послуг та документами про надходження від об’єктів соціальної сфери, підсобних господарств, що знаходяться на балансі підприємства.
  4. Перевірка законності списання коштів у видаток по касі. При цьому аудитору необхідно проаналізувати рух готівки, виявити розбіжності між сумами фактично здійснених оплат в погашення дебіторської заборгованості та сумами, які зараховані в касу, проконтролювати своєчасність здачі виручки до банку та виявити випадки її витрачання на різні цілі, а також повноти здачі депонованої заробітної плати в банк.