Бухгалтерський облік у Фінляндії
11

При визначенні податку на прибуток з бази оподаткування роботодавець здійснює відрахування у різні фонди: страхування — 25 %, соціальні фонди — від 4 до 6,5 %. Податок сплачується авансовим способом протягом звітного року. По його закінченні проводиться кінцевий розрахунок податку.

Платники податку — фізичні особи поділяються на резидентів (які знаходяться на території країни більше шести місяців, а також мають постійне місце проживання або будь-яке майно на території Фінляндії) та нерезидентів (навіть якщо громадянин країни виїжджає в іншу державу, протягом трьох років він ще залишається резидентом). Резиденти повинні сплачувати податки з усіх доходів, причому як державні, так й місцеві податки. Нерезиденти мають податкові зобов'язання лише за доходами, одержаними на території Фінляндії. Подружжя сплачує податки окремо.

Державний прибутковий податок має ставки від 7 до 39 % залежно від розміру доходу. Прибутковий податок стягується роботодавцем. Якщо громадянин недоплачує податок, то з нього додатково стягують, якщо переплачує — відшкодовують.

Для нерезидентів встановлюється ставка 28% за дивідендами, авторськими гонорарами та відсотками, а за заробітними платами та пенсіями — 35 %.

При визначенні бази оподаткування віднімаються такі доходи, як відсоткові виплати від доходу на капіталовкладення (приріст капіталу, дохід від здачі майна в оренду, відсотки, дивіденди), страхові відшкодування, внески в профспілкові організації, великі витрати, пов'язані з веденням бізнесу.

При сплаті муніципального податку встановлюється мінімальний неоподатковуваний дохід у визначеній сумі. Ставка муніципального податку встановлюється в межах 15-20 %.