Бухгалтерський облік у Фінляндії
9

Іноземному інвестору, щоб придбати пакет акцій, який перевищує 33%, необхідно одержати особливий дозвіл у міністерстві промисловості та торгівлі. Умовою залишається також реєстрація іноземного інвестоpa в Державній адміністративній палаті (якщо була придбана нерухомість на території ФР з метою організації відпочинку) та в Центральному банку Фінляндії. Реєстрація здійснюється лише з метою регулювання надходжень іноземних інвестицій в країну.

Важливою ознакою проведення економічної та облікової політики Фінляндії є відсутність обмеження на вивіз капіталу та одержаного прибутку з території країни. Усе це створює дуже сприятливі умови для іноземних інвестицій. Але при відкритті іноземного представництва в ФР виконавчий директор та не менше як 50 % працюючих мають бути платниками податків у країнах Європейського Союзу. Основною організаційною формою підприємств-нерезидентів є філії.

Серед організаційно-правових форм підприємницьких структур Фінляндії найрозповсюдженіші дві:

• товариства з обмеженою відповідальністю;

• акціонерні товариства.

Товариство з обмеженою відповідальністю повинно мати статутний фонд не менший за встановлену суму й обов'язково бути зареєстрованим у Торговельному реєстрі. Акціонерні товариства можуть реєструватися за власним бажанням.

У Фінляндії діють особливі умови для підприємств, які відкриваються в тих регіонах, де держава має намір їх розвивати. Так, місцевий муніципалітет надає таким підприємствам приміщення для відкриття офісу, а також пільгові кредити, пільги з оподаткування тощо. Здебільшого це стосується тих зон, де бажано розвивати туристичну індустрію. Крім того, на державному рівні створюються фонди як для консультаційної, так і для фінансової допомоги господарюючим суб'єктам на цій території.