Порядок проведення аудиту операцій з основними фондами та нематеріальними активами
7

Важливе місце займає перевірка вибуття основних засобів внаслідок ліквідації об'єктів, що стали непридатними через їх старіння і зношеність. Аудитор перевіряє правильність оформлення і своєчасність відображення операцій щодо списання основних засобів. Встановлюють правомірність списання витрат щодо ліквідації основних засобів, повноту оприбуткування цінностей, що надійшли від ліквідації та їх відображення в обліку.

Документом на списування основних засобів у всіх випадках вибуття (крім передачі іншим підприємствам) є акт про ліквідацію основних засобів, у якому зазначають причини вибуття, технічний стан, первинну вартість, суму зносу (амортизації), затрати на ліквідацію, найменування і вартість залишків від ліквідації, вартість капітальних ремонтів за час експлуатації, результати ліквідації. При ліквідації основних засобів роблять записи:

- Д-т рахунка 131 "Знос основних засобів"; К-т рахунка "Основні засоби";

б) на залишкову вартість основних засобів:

Д-т рахунка 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"; К-т рахунка 10 "Основні засоби";

в) при нарахуванні заробітної плати за розбирання об'єкта:

Д-т рахунка 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"; К-т рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам";

г) відображення суми податкових зобов'язань з ПДВ: Д-т рахунка 976 "Списання необоротних активів"; К-т рахунка 64 "Розрахунки за податками і платежами".

У процесі дослідження операцій, пов'язаних із орендою, з'ясовують питання своєчасності нарахування і розрахунків за орендовані основні засоби, виявляють факти передачі в оренду основних засобів безобліково, перевіряють правильність відображення ПДВ:

- Д-т рахунка 713 "Дохід від операційної оренди активів";

- К-т рахунка 64 "Розрахунки за податками і платежами".