Поняття, мета та основні завдання управління запасами. Завдання аналізу використання матеріальних запасів
23

- зменшились поточні зобов’язання підприємства і в основному перед бюджетом на 529,0 тис. грн., з оплати праці 2500 тис. грн.;

- дебіторська заборгованість відсутня, а кредиторська значно зменшилась на 5136 тис. грн.

Проаналізуємо зміни за кожною статтею оборотних активів балансу, що враховує :

1)        зменшились грошові кошти на рахунку у банку, але це ще не говорить про те що фінансовий стан погіршився. Грошові кошти повинні швидко залучатися в оборот для отримання прибутку шляхом розширення свого виробництва або здійснення інвестиційних вкладень;

2)         зменшилась питома вага виробничих запасів з 15,7% до 11,0%, а готова продукція збільшилась з 87,4% до 92 %. Це може свідчити про те, що підприємство проводить нарощування свого виробничого потенціалу і прагне за рахунок  вкладень у товари захистити грошові  активи підприємства від знецінення під впливом інфляції.

3)         Наявність менших за обсягом, але більш рухливих запасів означає, що менша сума готових ресурсів знаходиться у запасах зростання.

За даними на кінець періоду відбулося збільшення власного капіталу на 11260,0 тис. грн., тобто на 22,21%. Якщо детально розглянути структуру власного капіталу то найбільшу питому вагу займає нерозподілений прибуток(відповідно 18,54%  і 26,76%), тобто відбулося збільшення прибутку на 7182,0 тис. грн. Збільшився розмір резервного капіталу на 378,0 тис грн., але зменшилась його питома вага у власних джерелах з 5,1 % до 4,8 %, що спричинило збільшенням розміру нерозподіленого прибутку підприємства. Збільшився розмір додаткового капіталу і резервного. А сума неоплаченого капіталу зменшилась, що є позитивним.

У поточних зобов’язаннях є негативним те, що збільшилась заборгованість перед фондами соціального страхування на 2870,0 тис. грн., розрахунки з учасниками на 840,0 тис. грн. і інші поточні зобов’язання на 35,0 тис. грн.