Поняття, мета та основні завдання управління запасами. Завдання аналізу використання матеріальних запасів
27

Сучасні умови господарювання надають підприємству повну самостійність з питань виробництва та реалізації продукції. Правильно обрана стратегія виробництва та відповідні обсяги випуску продукції забезпечують бажаний обсяг реалізації та фінансові результати – прибутки.

Підприємству необхідно провести аналіз конкурентних позицій підприємства та його здатності до широкого маневрування ресурсами при зміні кон’єктури ринку.

Прогнозний аналіз виробництва та реалізації продукції застосовується при оцінці відповідних альтернативних управлінських рішень.

Підприємству потрібно провести аналіз та структуру товарообороту, який дасть змогу виявити резерви його зростання (зниження), поліпшення фінансового стану підприємства в цілому, вивчити життєвий цикл товару, розробити пропозиції щодо формування асортиментного портфелю. Потрібно вивчити попит населення на товари, а також визначити відсутність у цій місцевості аналогічного магазину, купівлю товарів.

Аналіз взаємозв’язку «витрати- обсяг- прибуток»  використовується для розрахунку точки беззбитковості. Цей метод є теоретичною основою перспективного аналізу, що базується на інтеграції обліку, аналізу, регулювання, є базою для прийняття оптимальних управлінських рішень. Результати такого дослідження дають можливість вирішити наступні завдання перспективного аналізу діяльності підприємства:

оптимізувати обсяг виробництва продукції, витрати і прибуток, що дозволяє обрати правильний стратегічний напрямок розвитку підприємства на перспективу.

Тобто, провівши аналіз «витрати – обсяг - прибуток» підприємство може прийняти рішення чи варто йому на літо відкрити торговий павільон.

3. Власник міні-пекарні обдумує, як відобразиться на доходах підприємства виробництво хлібу за новим рецептом.

Важливу роль у прийнятті управлінських рішень відіграє аналіз «витрати – обсяг – прибуток». Це системне дослідження взаємозв’язку таких показників як витрати, обсяг реалізації та прибуток.

Власнику міні – пекарні потрібно визначити обсяг реалізації, який забезпечить відшкодування всіх витрат та отримання бажаного прибутку, величини прибутку при певному обсязі реалізації цієї продукції.