Огляд нормативних документів що регулюють безготівкові операції. Організація безготівкових розрахунків
21

Акредитиви поділяються на відкличні та безвідкличні. На кожно­му акредитиві має бути зазначено, відкличний він чи безвідкличний. Якщо такого позначення немає, акредитив вважається безвідкличним.

Відкличний акредитив може бути змінений або анульований бан­ком-емітентом без попереднього погодження з бенефіціаром (наприк­лад, у разі недотримання умов договору, відмови в гарантуванні пла­тежу).

Безвідкличний акредитив - це акредитив, який може бути змінений або анульований тільки за згодою бенефіціара, на користь якого він був відкритий.

Розрахунки акредитивами широко використовуються в міжнародних економічних відносинах. Акредитивна форма розрахунків, з одного боку, гарантує вчасність і повноту платежу постачальникові за відвантажені товари чи надані послуги; однак, з другого боку, вона сповільнює обіг (рух) грошових коштів, тому що вимагає депонування покупцем певної грошової суму ще до того, як здійснений сам акт купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей.

Прості і переказні векселі введено в обіг Украї­ни Законом Верховної Роди «Про обіг векселів в України» із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 25.12.02р. №364-IV.

При використанні векселів існують такі особливостей:

- використовувати векселі, а також виступати векселедавцями, акцептантами, індосантами й авалістами можуть юридичні особи та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності;

- векселі можуть видаватися лише для оплати за поставлену продукцію, виконані роботи, надані послуги, за винятком векселів Мінфіну, НБУ та комерційних банків України;

- у господарському обігу можуть використовуватися простий і переказний векселі;

- вексельний бланк може заповнюватися друкованим та надру­кованим способами;

- сума платежу за векселем обов'язково заповнюється цифрами та літерами;