Огляд нормативних документів що регулюють безготівкові операції. Організація безготівкових розрахунків
7

Банк, в якому відкрито рахунки підприємств, організацій, установ усіх форм власності називається обслуговуючим і діє відповідно та в межах норм передбачених Законом України «Про банки та банківську діяльність».

При здійсненні безготівкових розрахунків можуть застосовуватися акредитивна, інкасова, вексельна форми розрахунків, а також форми за розрахунковими чеками, банківськими платіжними картками, причому клієнти банків самостійно обирають платіжні інструменти (платіжне доручення, платіжна вимога, розрахунковий чек, акредитив) і вказують їх під час укладання договорів.

Суб’єкти підприємницької діяльності можуть використовувати чеки для розрахунків за товари, роботи та послуги. Чеком є цінний папір, який містить нічим не обумовлене розпорядження чекодавця банку провести платіж зазначеної у ньому суми чекоутримувачу. При розрахунках грошовими чеками власник рахунку дає письмове розпорядження платнику сплатити певну суму, зазначену в чеку, утримувачу коштів. За грошовим чеком підприємства, які мають поточні рахунки в установах банків, отримують готівку з цих рахунків. Для цього підприємство в установі банку придбаває чекові книжки, строк дії яких один рік.

Для розрахунків розрахунковими чеками певна сума коштів вноситься на особливий рахунок - рахунок лімітованої чекової книжки. У межах цього ліміту підприємства виписують розрахункові чеки постачальникам. Розрахунковий чек- це розрахунковий документ, який містить письмове розпорядження власника рахунка установі банку, в якому він має відкритий рахунок, сплатити чекодержателю вказану суму в чеку суму коштів з його рахунку. Платником у чековому зобов’язанні може бути лише банк, де чекодавець має кошти, якими він може розпоряджатися шляхом видачі чеків. Чек із чекової книжки пред’являється до оплати в банк чекоутримувача протягом десяти календарних днів.

При готівкових розрахунках банківським документом є грошові чеки та об’яви на внесок готівкою; у випадку безготівкових перерахувань - платіжні  доручення, платіжні вимоги, платіжні вимоги-доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі, банківські платіжні картки.