Застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
41

У покупця право на податковий кредит виникає при одержанні податковою накладною від продавця:

- якщо покупець є емітентом векселя - на дату списання коштів ;

- якщо покупець є індосантом - або на дату зарахування коштів на розрахунковий рахунок продавця вугілля (здійснення заліку заборгованостей), якщо останній пред'являє вексель до погашення; або на дату передачі векселя продавцем вугілля для погашення кредиторської заборгованості перед своїм постачальником[20.c.6].

Відповідно до підпункту 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду складається із суми податків, сплачених (нарахованих) платником податку в звітному періоді в зв'язку придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат. Різниця між номінальною вартістю векселя і вартістю погашення відповідно до правил податкового обліку по прибутку повинний бути відбитий як прибуток від операцій із цінними паперами.

Отже, для коригування сум податкового кредиту в покупця товару немає основ, так само як і для коригування податкових зобов'язань у продавця.

Згідно пункту 7.6 Закону про прибуток оподаткуванню підлягає фінансовий результат, який відбивається в окремому обліку як прибуток, якщо доходи перебільшують витрати.