Моніторинг довкілля: організація спостереження і контролювання забруднень атмосферного повітря
7

Сірчаний газ () – це отруйний газ без кольору з сильним подразливим запахом, кислим смаком, має відносну густину 2,22%. При сполученні з водою утворюється сірчана кислота.

Діє на слизову оболонку очей і верхніх дихальних шляхів.

Сірководень () – отруйний газ без кольору з солодкуватим смаком і запахом тухлих яєць. З відносною густиною 1,19%. Сірководень подразнююче діє на дихальні шляхи і слизову оболонку очей, а також на нервову систему. Отруйна дія сірководню проявляється в порушенні внутрішньо тканинного дихання (тканини перестають засвоювати кисень).

При вмісті сірководню більше 6% може горіти й вибухати.

В атмосфері при взаємодії з іншими забрудниками повільно окислюється до сірчаного ангідриду.

отруйний газ без кольору і запаху з відносною густиною 0,97%. Оксид вуглецю дуже отруйний.

Оксид вуглецю ( СО) - отруйний газ без кольору і запаху з відносною густиною 0,97%. Оксид вуглецю дуже отруйний. Виходить при неповному  згорянні  вуглецевих речовин.  Щорічно цього газу поступає в атмосферу не менше 1250 млн.т.  Оксид вуглецю є з'єднанням,  що активно реагує  з складовими частинами атмосфери і сприяє підвищенню температури на планеті, і створенню парникового ефекту.

Концентрація  СО, перевищуюча гранично допустиму концентрацію, приводить до фізіологічних змін в організмі людини, а концентрація більше 750 млн.   до смерті. Пояснюється це тим, що СО - виключно агресивний газ, що легко з'єднується з гемоглобіном ( червоними кров'яними тельцями). При з'єднанні утворюється карбоксигемоглобін, підвищення (понад норму, 0.4%) якого в крові супроводжується: