Зовнішній та внутрішній аудит в міжнародній практиці. Особливості аудиту інвестицій підприємств
17

У деяких випадках аудитори можуть запропонувати альтернативний інвестиційний проект, який, на їхню думку, є ефективнішим, ніж проект, поданий на експертизу. Подібна творча ініціатива аудиторів організаційно реалізується в межах єдиної консалтингової програми, пов’язаної з експертизою проекту.

Отже, проведення аудиторами експертизи проекту передбачає аналіз альтернативних інвестицій і здійснення паралельного проектного аналізу.

На відміну від зовнішнього повномасштабний внутрішній аудит запроваджується переважно лише у великих корпораціях і об’єднаннях, де інвестиційна діяльність проводиться у значних масштабах. Тому функціональні обов’язки внутрішніх аудиторів, пов’язані з аудитом інвестиційних проектів, органічно вписуються в систему корпоративного планування і контролю інвестицій на стратегічному й оперативному рівнях.

Отже, внутрішній аудит виконує свої функції в межах корпоративної системи планування і контролю. Будь-який інвестиційний проект є продуктом послідовної реалізації стратегічного, оперативного і проектного планування, яке супроводжується відповідними контрольними процедурами, причому останні мають переважно перманентний характер.

Внутрішні аудитори можуть використовувати різноманітні способи і прийоми моніторингу та контролю інвестиційних проектів. Вони мають безперешкодний доступ до будь-якої інформації всередині підприємства. Крім того, незалежність від лінійних керівників робить внутрішній аудит доволі ефективним засобом реалізації задумів вищого керівництва.

Сприяння топ-менеджерів проведенню внутрішнього аудиту в інвестиційній сфері обумовлює існування широких можливостей його розвитку й удосконалення. У той самий час зовнішній аудит в окремих випадках небажаний для вищого керівництва тих підприємств, в яких існує прихований чи явний конфлікт інтересів акціонерів (власників) і топ-менеджерів.

Висновки. Актуальність дослідження питання про роль і значення зовнішнього та внутрішнього аудиту інвестиційних проектів не обмежується організаційною формою, сферою діяльності