Світовий ринок дорогоцінних металів
21

Попит на срібло в інших сферах використання, таких як виробництво плоскопанельних телевізорів, електронних компонентів, акумуляторних батарей і каталізаторів для хімічної промисловості, у 2008 р. також знизився, але, очевидно, це відбулося головним чином через циклічні коливання цих ринків збуту. Для карбування монет у 2008 р. було використано близько 513 тонн срібла і, очікується, що в 2009 р. зазначений показник підвищиться до 522 тонн. [18,с.243]

Новою сферою споживання срібла, котра розширюється, є виробництво надпровідникових продуктів і, по оцінці "СРМ", для цих цілей уже використовується до 1555 тонн металу в рік. Срібло застосовується у виготовленні ізолюючих трубок, що розташовуються навколо поліметалевого керамічного провідного дроту у надефективних моторах.

Інша сфера споживання срібла, яка зараз з'являється, пов'язана з антибактеріальною обробкою устілок і тканин надтонкими часточками срібла. Антисептичні властивості срібла дозволяють також використовувати його в системах очищення води, і щорічно тут споживається кілька десятків тонн цього металу.

Дані аналітичної компанії "GFMS", що базується в Лондоні, трохи відрізняються від оцінок "СРМ Group". У своєму огляді "World Silver Survey 2009", випущеному Інститутом срібла (Вашингтон), "GFMS" оцінює світовий видобуток срібла в 2008 р. у 19954 тонн (новий рекордний рівень, на 3% перевищуючий показник 2007 р.). Відзначається, що виробництво металу підвищилося в Мексиці, Перу, Австралії, Росії і Казахстані, але значно скоротилося в Канаді і Польщі. За даними "GFMS", хеджування продуцентами виросло в 2008 р. на 50% - до 470 тонн.

Середньорічна ціна на срібло підвищилася на 10% завдяки різкому подорожчанню металу в IV кварталі, що продовжився ще більш високими темпами в 2009 р. Такий ріст цін, на думку експертів "GFMS", в основному був викликаний 23%-ним підвищенням інвесторського попиту на метал (до 1477 тонн).