Світовий ринок дорогоцінних металів
23

Попри це, закупівлі платини в ювелірних цілях скоротилися на 6,2т. до 61т. - найнижчого рівня за останні 10 років. Подальше різке скорочення закупівель металу китайськими ювелірами стало основною причиною падіння, однак попит у Північній Америці і Японії також скоротився. В усіх регіонах негативний вплив на закупівлі платини зробив ріст цін на метал. Через високі витрати на підтримку складських запасів платинових ювелірних виробів оптовики і роздріб знижували обсяги запасів і збільшили переробку старих ювелірних виробів.

Промисловий попит на платину торік збільшився на 9% до рекордного рівня - 52т. В галузі електротехніки спостерігався подальший ріст використання платини у твердих дисках, одночасно до рекордного рівня збільшилося споживання платини в скляній промисловості у зв'язку з ростом виробничих потужностей по випуску РК скла в Азії. Споживання платини у виробництві хімічних каталізаторів і нафтопереробці також зросло.

У 2008р. нетто-попит на фізичний метал для інвестиційних цілей скоротився. Продажі інвестиційних і колекційних монет залишалися на відносно стабільному рівні, однак японські інвестори реалізували значні обсяги великих злитків, що було пов'язано з подоланням ключової відмітки в 3000 йен за грам в середині року і подальшим ростом ціни до 4000 йен за грам у грудні. Пропозиція платини збільшилася в 2008р. на 4,3т. до 206,2т. у зв'язку зі зростанням виробництва в Південній Африці, Росії і Зімбабве. Випуск продукції в Південній Африці збільшився на 2% до 158,9т.

Приріст був менший, ніж очікувалося, тому що реалізація планів випуску продукції зштовхнулася з рядом виробничих проблем. У Росії виробництво платини збільшилося завдяки вивільненню оборотного металу на Норильському Нікелі, одночасно трохи підвищився рівень виробництва в Зімбабве.