Світовий ринок дорогоцінних металів
33

За останнім часом суттєво зріс попит на всі види монет і брусків, виготовлених із золота та срібла. Одноунціевие монети найбільш популярні, відповідно і комісійні за ним найбільше підросли. Так, наприклад, при купівлі через інтернет премія за покупку таких монет коливається від 3,7% до 6,8%, що за спот-ціною $ 870 за унцію становить від $ 32,30 до $ 60,00. При цьому більшість постачальників заздалегідь попереджають про можливу затримку доставки, яка може становити до декількох тижнів. З срібним виробам заявлена премія дилера сягає $ 4,00 за покупку унції. Саме завдяки цьому інвестори воліють входити в інвестиційні фонди. [18,с.46]

Таким чином, сучасний ринок дорогоцінних металів в Україні знаходиться на стадії розвитку. Активно взаємодіючи із світовими ринками на вітчизняному ринку формуються ціни на дорогоцінні метали. Оцінюючи сучасну ситуацію на ринках срібла та золота слід відмітити зниження ціни та значення даних дорогоцінних металів, як в банківському так і поза банків-ському обороті.

 

3.2 Шляхи покращення функціонування ринку дорогоцінних металів в Україні

 

 

Прагнучи створити ринок дорогоцінних металів, Україна повинна врахувати існуючий досвід і традиції. Слід підкреслити, що всі ринки золота та інших дорогоцінних металів, незалежно від їх місцезнаходження та типу операцій - це виключно приватні підприємства для яких характерно.

В операціях на сучасних ринках дорогоцінних металів (у тому числі золота) бере участь лише приватна клієнтура, приватні особи, банки, установи через які здійснюють операції і державні органи, коли у них виникає потреба в поповненні чи зменшенні своїх запасів або здійсненні інтервенцій.