Світовий ринок дорогоцінних металів
37

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

Отже, ринок дорогоцінних металів залишається одним із добре відомих і досить розповсюджених способів збереження коштів. Об’єктом даного ринку являються дорогоцінні метали, якими є золото, срібло, платина і метали платинової групи у будь-якому вигляді та стані.

Залежно від обсягу здійснюваних операцій та їх різновидів розрізняють такі види ринків дорогоцінних металів:

1. Міжнародний, або світовий, ринок;

2. Регіональні ринки примикають до світових і також мають міжнародний характер.

3. Внутрішні або місцеві ринки — це, як правило, ринки однієї або декількох держав.

Торгівля металами на ринку здійснюється тільки в регламентованій стандартній формі, тобто стандартних і мірних зливків, а також монет вітчизняного та іноземного виробництва, якість металу яких відповідає вимогам до проби відповідного металу.

У сучасних умовах на міжнародних ринках золота здійснюється: первісна пропозиція золота та інших дорогоцінних металів найбільшими добувачами для найбільших споживачів та постачальників металу на місцеві/регіональні ринки; встановлення базової ціни металів для операцій на місцевих/регіональних ринках; інтервенція центральних банків для підтримки ціни металу.

Здійснюючи дослідження світового ринку дорогоцінних металів слід відмітити, що незважаючи на постійне зростання у світовому масштабі видобутку золота до 2008 р. включно, перелам економічної ситуації позначився вже у 2007 р., коли середньорічна вартість золота знизилася на 57 $. – до 331,29 $/oz. Це був найнижчий рівень з 1985 р., коли середньорічна вартість золота становила 317,26 $/oz.

У 2007 р. вартість золота поступово знижувалася з 366 $/oz на початку року до 283 $/oz наприкінці, у середині грудня