Аудит касових операцій підприємства. Аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів
15

жного кореспондуючого рахунку з подальшим порівнянням їх із відповідними записами в касовій книзі та даними документів, які підтверджують фактичне одержання підприємством певних сум готівки у відповідні строки.

Крім вищеназваних методів перевірки, для контролю за повним і своєчасним оприбуткуванням готівки конкретним підприємством, аудитор може застосовувати відповідні зустрічні перевірки.

На п'ятому етапі аудитор перевіряє додержання підприємством встановленого ліміту залишку готівки в касі. Ліміт каси встановлюється підприємствам, які мають поточні рахунки в установах банків і здійснюють операції з готівкою.

Підприємства зобов'язані здавати готівкову виручку понад установлений ліміт каси в порядку і строки, визначені установою банку для зарахування на їх поточні рахунки.

Останнім сьомим етапом перевірки є зіставлення даних первинних, аналітичних і синтетичних облікових документів з даними, відображеними у звітності підприємства, з метою встановлення їх відповідності. В разі виявлення аудитором порушень законодавства і інших документів, регламентуючим господарсько-фінансову діяльність і стан бухгалтерського обліку аудитор складає відомість.

 

 

2. Аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів на підприємстві

 

 

 

Метою проведення аудиту малоцінних та швидкозношуваних предметів є встановлення: достовірності первинних даних щодо наявності та руху малоцінних та швидкозношуваних предметів, повноти та своєчасності відображення первинних даних в зведених документах та облікових регістрах, правильність ведення обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів відповідно до прийнятої облікової політики, достовірності відображення залишку МШП у звітності підприємства.