Аудиторські процедури. Аудиторські докази
3

1. Аудиторські процедури

 

 

 

У процесі складання аудиторської програми важливе значення має глибоке розуміння суті і призначення процедур аудиту. В економічній літературі цьому питанню приділяється достатньо велика увага. Проте серед економістів спостерігаються різні підходи щодо визначення суті аудиторських процедур та їх ролі в процесі аудиту.

Аудиторські процедури - це система методичних дій аудитора, спрямованих на отримання достатніх і надійних доказів щодо об'єктів аудиту.

На зміст аудиторських процедур впливають такі фактори:

- види діяльності суб'єкта перевірки;

- форма і система обліку;

- система внутрішнього контролю;

- застосування електронної обробки даних в системі бухгалтерського обліку.

Аудиторські процедури поділяються за призначенням у застосуванні прийомів аудиту на організаційні, моделюючі, нормативно-правові, аналітичні, розрахункові, лічильно-обчислювальні, логічні, порівняльно-зіставлювальні, групування, узагальнення і прийняття рішень.

В таблиці 1 дана більш широка класифікація процедур аудиту в залежності від таких ознак: суб'єкти аудиту; об'єкти аудиту; стадії (етапи) аудиту; види аудиторського контролю; період здійснення аудиту; відношення до використання методичних прийомів; за змістом процесу аудиту; використання комп'ютерних систем у бухгалтерському обліку; цикли господарських операцій; господарські процеси.

За відношенням до суб'єкта перевірки процедури аудиту поділяються на погоджені і незалежні. Погоджені аудиторські процедури узгоджуються з клієнтом до початку аудиту і переслідують мету задовольнити його запити щодо організації перевірки та отримання інформації про фактичний стан справ на підприємстві.