Аудиторські процедури. Аудиторські докази
9

Вона застосовується в період попереднього планування до укладання договору на аудиторську перевірку, звичайно у формі експрес-аналізу, при складанні програми аудиторської перевірки, коли вивчається звітність фірми-клієнта і визначаються ділянки, на які варто звернути особливу увагу, і в ході самої перевірки.

Типові види аудиторських процедур:

- зіставлення залишків по рахунках за різні періоди;

- зіставлення показників бухгалтерської звітності з кошторисними (плановими);

- оцінка співвідношень між різними статтями звітності і зіставлення їх з даними попередніх періодів;

- зіставлення фінансової інформації і не фінансової.

9. Підготовка альтернативного балансу сировини, матеріалів (на підставі норм) і виходу продукції (виконання робіт, надання послуг) використовується для одержання доказів про реальність і повноту відображення в обліку готової продукції.

Враховуючи діючу систему обліку і структуру побудови єдиного плану

рахунків, що використовується в Україні, в аудиторській практиці можна, запровадити методику аудиторської перевірки фінансової звітності за господарськими процесами: постачання, виробництво, реалізація. Крім цього, в аудиторській практиці часто доводиться здійснювати перевірку господарських операцій, пов'язаних із процесом утворення підприємства і процесом - закриття (банкрутства). Отже, аудиторські процедури доцільно поділити за такими господарськими процесами: постачання, виробництво, реалізація, фінансово-інвестиційний. Разом із тим, доцільно виділити організаційно-господарські процеси утворення і закриття підприємства.

Запропонована нами класифікація аудиторських процедур має, на наш погляд, не тільки теоретичне, але й практичне значення як на етапах планування і складання робочої програми, так і в загальному аудиторському процесі.