Особливості сільськогосподарського виробництва та їх вплив на організацію та ведення бухгалтерського обліку
11

Первинна вартість тварин залежатиме від того, яким шляхом тварини потрапили до основного стада. У разі купівлі тварин в інших підприємств або населення - це договірна ціна купівлі, а при переведенні з інших вікових груп усередині підприємства - планова собівартість живої ваги, яка в кінці року доводиться до фактичної.

Обираючи метод амортизації, необхідно пам'ятати, що продуктивна худоба - це живі організми й одержання продукції від неї у різні періоди часу буде неоднаковим. Продуктивність тварин залежить від цілого ряду факторів: умов утримання, раціону годування, фізичного стану тварини, її віку, погодних умов, пори року тощо.

Враховуючи ці особливості, з п'яти методів нарахування амортизації, запропонованих П(С)БО 7 "Основні засоби" для амортизації продуктивної худоби, доцільніше застосовувати виробничий метод. Суть цього методу полягає в тому, що місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції і виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, що амортизується, на загальний обсяг продукції, який підприємство очікує виробити з використанням об'єкта основних засобів (у нашому випадку - продуктивних тварин).

Для узагальнення інформації про нараховану амортизацію Планом рахунків передбачено рахунок 131 "Знос (амортизація) основних засобів". По кредиту цього рахунка відображається нарахування амортизації та індексація зносу, по дебету - зменшення суми зносу. Нарахування амортизації продуктивної худоби буде оформлятися проведенням: Д-т 232 К-т 13.