Особливості сільськогосподарського виробництва та їх вплив на організацію та ведення бухгалтерського обліку
7

3. Особливості оприбуткування (введення в дію) багаторічних насаджень

 

Процес приймання-передачі багаторічних насаджень має свої особливості, які враховуються при складанні Акта приймання багаторічних насаджень та передачі їх в експлуатацію (ф-54). Цей Акт складається двічі. Перший акт складають після закінчення садівничих робіт, а другий - після досягнення молодими насадженнями експлуатаційного віку.

Тобто капітальні інвестиції в багаторічні насадження включаються до складу ОЗ як молоді насадження і щорічно у сумі щорічних затрат, зазнаних на ці об’єкти за весь період з початку закладки. Після закінчення всього комплексу робіт молоді насадження беруть на облік як дорослі й оцінюють виходячи із сум затрат на ці об’єкти за весь період з початку закладки.

Приклад. Підприємством на закладку саду понесені затрати на: придбання саджанців - 18450 грн, нарахування заробітної плати з відрахуваннями - 12430 грн, списання послуг власного вантажного автотранспорту - 3050 грн, використання малоцінних і швидкозношуваних предметів - 540 грн, списання палива на роботу тракторів, які виконували польові роботи - 850 грн.

У наступні 6 років затрати з утримання молодого саду склали відповідно 1640, 1380, 1250, 1250, 1250 і 960 грн. За 6 років вирощування від молодих насаджень одержано продукції на суму 980 грн, затрати на збір плодів склали 240 грн. Наказом про облікову політику в СФГ «Зоря» для обліку закладки та вирощування багаторічних насаджень введено субрахунок 156 “Багато-річні насадження”.

Порядок оприбуткування багаторічних насаджень у бухгалтерському обліку наведено у табл. 3.

Після передачі молодих багаторічних насаджень в експлуатацію затрати з догляду за діючими багаторічними насадженнями обліковують на субрахунку “Рослинництво” рахунка 23 “Виробництво”.