Бухгалтерський облік в підприємствах торгового бізнесу: облік надходження товарів, методи оцінки товарів
3

1. Облік надходження товарів

 

 

Товари в роздрібній торгівлі оприбутковують на підставі рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, податкових накладних. За цими документами приймаються товари і тара матеріально-відповідальними особами.

При надходженні товарів від населення за готівковий розрахунок їх оприбуткування здійснюють на підставі Закупівельного акта. Якщо отримано ваговий матеріал, то його оприбуткування здійснюють за чистою вагою (маса-нетто), без урахування ваги тари. При розходженні маси і якості фактично отриманих товарів із супроводжувальними документами складається Акт про встановлення розходжень маси і якості товарно-матеріальних цінностей, що приймаються.

Відповідно до пунктів 8 і 9 ПБО 9 придбані товари (як і інші запаси) зараховуються на баланс за первісною вартістю. Первісна вартість, у свою чергу, є собівартістю запасів і містить такі фактичні витрати:

  •    суми, що сплачуються відповідно до договору продавцеві (за винятком непрямих податків);
  •    суми ввізного мита (при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності);
  •    суми непрямих податків, що підлягають сплаті у зв'язку з придбанням товарів, у випадку, якщо вони не відшкодовуються підприємству;
  •    транспортно-заготівельні витрати (витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування, страхування ризику транспортування).

Загальний порядок відображення транспортно-заготівельних витрат (далі – ТЗВ) у бухгалтерському обліку наведено у п. 9 ПБО 9: