Бухгалтерський облік в підприємствах торгового бізнесу: облік надходження товарів, методи оцінки товарів
9

Відповідно до П(С)БО 9 "Запаси" такі суми включаються до вартості товару або обліковуються окремо на субрахунку 289 "Транспортно-заготівельні витрати".

Суть методу полягає у визначенні відсоткового співвідношення між сумою залишку транспортно-заготівельних витрат на початок місяця і сумою транспортно-заготівельних витрат, що пов'язані з придбанням товарів протягом звітного періоду, та сумою залишку запасів на початок звітного періоду і придбаними у цьому ж періоді запасами.

Підприємство роздрібної торгівлі може не застосовувати субрахунок 281 "Товари на складі", а відразу відбивати вартість товарів, що здобуваються, на субрахунку 282 "Товари в торгівлі".

З метою заохочення покупців у терміновій оплаті рахунків фірма гарантує зменшення розміру платежу за умови, що повний розрахунок буде проводитися у найближчий час. Надання знижок при реалізації товарів має бути оформлене відповідним розпорядженням або наказом із зазначенням умов скидок, їх розмірів, періоду застосування, найменування товарів, до яких ці знижки будуть застосовуватися. У бухгалтерському обліку на суму наданої знижки покупцям відображається проведення Д-т 285 "Торгова націнка" — К-т 282 "Товари в торгівлі".