Облік в галузях економіки: Облік витрат за будівельними контрактами. алькуляція продукції на підприємствах громадського харчування
3

Розділ 1. Теоретична частина. Варіант 6

 

1.1. Облік витрат за будівельними контрактами

 

 

Розвиток будівельної галузі, як однієї з важливих галузей, сприяє зростанню економіки України та вирішенню багатьох соціально-економічних проблем. Будівельні роботи проводяться за кожним контрактом окремо і протягом тривалого періоду часу.

Процес будівництва здійснюється протягом значного періоду й потребує тривалого фінансування. Це зумовлює особливості обліку доходів і витрат на підприємствах будівельної галузі. Для врахування цієї специфіки були розроблені для будівництва нормативні акти, що регламентують особливості ведення обліку та фінансової звітності підприємств цієї галузі (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Законодавчі та нормативно-методичні документи з регулювання обліку будівельних підприємств України

Тип документа

Назва документа

Законодавча

база

Конституція України; Закон України «Про бухгалтерський облік і

фінансову звітність в Україні»

Нормативна

база

Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні

Контракти», «Загальні умови укладення та виконання договорів

підряду в капітальному будівництві», «Про затвердження типових

форм первинних документів з обліку у будівництві»

Методична

база

«Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-

монтажних робіт», «Правила визначення вартості будівництва

ДБН Д.1.1-1-2000»

 

Правила визначення вартості будівництва ДБН Д.1.1-1-2000, затверджені наказом Держбуду від 27.08.2000 р. №174 (далі - Правила №174) призначені для планування і визначення вартості БМР до моменту здійснення затрат. Як відомо, для визначення ціни на будівельну продукцію складається кошторисна документація, де враховуються всі витрати, які необхідно понести, щоб виконати роботи зі створення будівельної продукції. А на підставі кошторисної документації здійснюється розрахунок кошторисної вартості будівництва (договірної ціни).