Організація обліку поточних зобов’язань. Методи організації бухгалтерського обліку на підприємстві
13

Аналітичний облік розрахунків з персоналом по зарплаті ведеться за кожним працівником, видами та утримань.

Нараховані, але не одержані персоналом у встановлений строк суми з оплати праці відображаються за дебетом субрахунку 661 “Розрахунки за заробітною платою” та кредитом субрахунку 662 “Розрахунки з депонентами”.

Аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться за кожним працівником, видами виплат та утримань.

По рахунку 67 “Розрахунки з учасниками” підприємство веде узагальнену інформацію про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства.

За кредитом рахунка 67 “Розрахунки з учасниками” відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства, за дебетом – її зменшення (погашення), у тому числі реінвестування доходів тощо. Рахунок 67 “Розрахунки з учасниками” призначено для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов’язані з виплатою дивідендів.

На рахунку 68 “Розрахунки з іншими операціями” підприємство веде облік розрахунків за операціями на субрахунках:

- 681 “Розрахунки за авансами одержаними”;

- 685 “Розрахунки з іншими кредиторами”;

На субрахунку 681 “Розрахунки за авансами одержаними” ведеться облік одержаних авансів під поставку матеріальних цінностей або під виконання робіт, а також суми попередньої оплати покупцями і замовниками рахунків постачальника за продукцію і виконані роботи.

На субрахунку 685 “Розрахунки з іншими кредиторами” ведеться облік операцій, які не передбачені для обліку на інших субрахунках рахунку 68, а саме: з різними організаціями за операціями некомерційного характеру; за іншими операціями.

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.