Моделі планування виробничих запасів. Модель управління запасами із фіксованим розміром замовлень (модель Гіпсова)
11

Тобто поповнення запасів повинно здійснюватися до тих пір, доки ефект зниження ризику переривання виробничого і торгового процесу через відсутність запасів перевищує витрати на утримання додаткової одиниці запасу.

Забезпечення ефективної безперебійної роботи торгового підприємства — дуже складний процес, в якому повинні бути враховані багато факторів. Особливо, якщо компанія оперує великим асортиментом, співпрацює із сотнями постачальників і використовує складний алгоритм планування. Для ринку торгівлі, в принципі, характерний високий рівень конкуренції, який зобов’язує покращувати бізнеспроцеси, підвищувати ефективність і максимально враховувати індивідуальні особливості кожного клієнта. Для торгових компаній напрямком покращення процесів, що дає максимальну економічну віддачу, є оптимізація закупівель.

У зв’язку зі специфікою діяльності велика частина фінансових засобів торгової організації зосереджена в запасах, тому ефективне управління складом для них є першочерговим завданням.

Таким чином, для розглянутого підприємства доцільніше використовувати модель з фіксованою періодичністю замовлення.

У такій системі замовлення продукції буде відбуватися і надходити на склад через рівні прорахунок зміни обсягу партії. При кожному надходженні чергової партії запас поповнюється до певного максимального рівня.

Регулюючими параметрами системи з фіксованою періодичністю замовлення буде максимальний рівень, до якого здійснюється поповнення запасів, і інтервал між двома замовленнями або черговими надходженнями партій. Грунтуючись на дані видатків споживання продукції в попередньому періоді, підприємство зможе чітко розрахувати передбачувані витрати на замовлення продукції, що забезпечить прогнозованість витрат підприємства. Управління товарними запасами забезпечить підтримку їх величини на такому рівні, який дозволить забезпечити безперебійну торгівлю кожною позицією при мінімальних накладних витратах.