Моделі планування виробничих запасів. Модель управління запасами із фіксованим розміром замовлень (модель Гіпсова)
5

Таким чином, вибір моделі з фіксованою періодичністю замовлення є актуальною темою на сьогоднішній день.

У сучасному світі, де переважають ринкові відносини, важливими факторами для кожної організації є можливість виробляти і реалізовувати свою продукцію за високими вимогами, що висуваються до якості, ціни та сервісного обслуговування. Прикладний характер логістики дозволяє вирішувати конкретні завдання, пов’язані із закупівлями, виробництвом, продажним обслуговуванням продукції.

Основні логістичні моделі, що існують нині, розроблені та удосконалені як зарубіжними,так і російськими вченими, мають певну тенденцію зміни спрямованості вирішення поставлених завдань. Так, активне внесення фінансової складової в методологічну базу логістики дозволяє визначити мінімальні витрати за наявності багатьох обмежень,здійснювати планування логістичних потоків з урахуванням фактора інфляції та тимчасової вартості грошових коштів і використовувати ці властивості фінансів при розрахунку основних показників логістичної системи.

У свою чергу, фінансові кошти, взаємодіючи з матеріальними потоками, управління якими здійснюється на основі застосування певних моделей і методів, обраних підприємством в якості основних у силу умов, що склалися на ринку,специфіки діяльності, можливості регулювання процесів з оптимальної у всіх відносинах позиції,також є керованим ланкою і повинні підкорятися загальним законам логістичної системи.

Для більшості промислових підприємств основними напрямами витрат є матеріально-технічне забезпечення та виплати грошей персоналу. По мірі розвитку технологій витрати на працю мають тенденцію до істотного скорочення. Тому зниження витрат, пов’язаних з матеріально-технічним забезпеченням, розглядається як одна з найбільш перспективних галузей отримання економії.