Мокрі пиловловлювачі: Скрубер Вентурі
21

Практично всі технологічні процеси супроводжуються виділенням пилу. Всі існуючі способи пиловловлення можна розділити на сухі і мокрі, а пиловловлюючі пристрої можна згрупувати за принципом дії використовуваного гравітаційно-інерційного осадження, у тому числі циклонне; фільтрацію газу через пористі матеріали; електричне осадження пилу; гідравлічне уловлювання пилу.

Для сухого очищення газів найбільш уживані циклони різних типів, у яких під дією відцентрової сили частки переміщаються до стінок корпуса циклона і по них попадають у бункер. Недоліком цього способу є низька ефективність уловлювання часток розміром менш 5...10 мкм. Коефіцієнт уловлювання часток розміром 15...20 мкм складає 98...99 % і вище, причому практично незалежно від конструкції, для часток 10 мкм - від 80 до98 %,у залежності від моделі апарата, для часток 5 мкм - від 50 до 90 %. Продуктивність циклона збільшується з ростом його діаметра. По конструкції розрізняються циліндpичнe і конічні (СДКЦН і СК-ЦН) циклони. Циліндричні циклони, ефективність яких падає зі зростанням кута входу в циклон, мають високу продуктивність, але трохи зниженим КПД при уловлюванні дрібних часток; конічні краще уловлюють дрібні частки, однак характеризуються підвищеними втратами тиску.

Обертання газового потоку шляхом його тангенціального введення в  чи циклон шляхом використання спеціального завихрювача. У результаті дії відцентрових сил частки пилу, зважені з потоку.

Потік газу, що очищається, звільнений від пилу, продовжуючи обертатися, змінює напрямок руху на 180°С  і виходить з циклона через розташовану на осі вихлопну трубу. Частки пилу, що досягли стінок корпуса, опускаються під дією сили ваги і відступають у бункер. В міру наповнення бункера пил через пиловий затвор відвантажується на  чи утилізацію поховання. Очищене повітря через вихідний патрубок приділяється з циклона.