Вплив гірничо-добувного комплексу на параметри навколишнього середовища
43
  1.                              Перша група родовищ цілком представлена корисною копалини з низькою радіоактивністю. Всі гірські породи, що складають родовища, придатні для виробництва будматеріалів, використання яких можливе у всіх видах будівництва, тобто відповідають вимогам першого класу.
  2.                                  Друга група родовищ представлена слаборадіоактивними гірськими породами з дайками, лінзами, жилами, прошарками порід з підвищеною радіоактивністю. Відробка таких родовищ потребує селективного відробітку, і основна маса порід, що здобуваються, може використовуватися для виробництва будівельних матеріалів першого класу, вживаних у всіх видах будівництва. З порід підвищеної радіоактивності (тих, що складають в родовищі локальні ділянки), що попутно видобуваються, можливе виготовлення будматеріалів другого, третього і четвертого класів.
  3. Третя група родовищ представлена переважно гірськими породами з підвищеною радіоактивністю, які можуть використовуватися для виробництва будівельних матеріалів і виробів, використовуваних, в основному, в дорожньому і промисловому будівництві. І лише в окремих випадках при селективній виїмці низькорадіоактивних порід можливе виготовлення з них в обмежених об'ємах будматеріалів, що використовуються в житловому і культурно-побутовому будівництві.

Радіаційно-гігієнічна оцінка облицювальних гірських порід включає визначення потужності дози гамма-випромінювання, створюваної радіоактивними елементами гірських порід на місці їх залягання, і встановлення величини сумарної питомої активності радіонуклідів в породах. Саме по цих двох показниках оцінюється можливість використання будівельних гірських порід для виробництва будівельних виробів першого і інших класів.

Основна маса родовищ природного каміння, таких як граніти, лабрадорит, габбро і інших, приурочена до Українського кристалічного щита, одному з найбільших геоструктурних регіонів мінерально-сировинної бази. Вивержені кристалічні породи Українського кристалічного щита і, особливо, його північно-східної частини, характеризуються, як правило, підвищеною радіоактівностю