Вплив гірничо-добувного комплексу на параметри навколишнього середовища
77

­         дотримання регламенту ведення гірських робіт і умов проекту експлуатації родовища;

­         здійснення власне водоохоронних заходів; керування водосольовим режимом підземних вод.

У комплекс заходів, що забезпечують зниження забруднення водяного середовища, входять:

-                     створення маловодної і безвідхідної технології промислового виробництва з замкнутими водозворотніми схемами, що включають проміжне  чи очищення охолодження води й утилізацію відходів;

-                     удосконалювання технологічних процесів для зниження відходів з похованням у земних надрах збезводнених чи концентрованих розчинів забруднювачів;

-                     використання різних методів очищення стічних вод, забруднених промисловими і побутовими відходами.

Також до основних організаційних заходів по попередженню забруднення є зрошування територій гірничої виробки, провітрювання виробничих приміщень і самого кар’єру.

Необхідно зазначити, що найефективнішим з еколого-економічної точки зору природокористування може бути тоді, коли воно підпорядковане чіткій сучасній системі охорони довкілля і керування природокористуванням. У такій системі мають функціонувати різні методи екологічного управління(менеджменту) природокористуванням – інформаційні, адміністративні, ринково-економічні на основі чинних екологічних законів, норм і правил, ефективного екологічного законодавства.