Бурові роботи
11

Витрата води, м/ч

1

1

Маса, т

40

20

 

Достоїнством термічного буравлення є можливість створення котлових порожнин, що забезпечують великий вихід гірської маси з I м шпари в важкопідривних породах (50-60 м).

Область застосування верстатів вогневого буравлення обмежена (3-4% порід від загального обсягу гірської маси, розроблювального гірськими підприємствами). Доцільно застосовувати вогневе буравлення в комбінації із шарошечним (спочатку шарошечним верстатом буриться шпара, потім нижня частина шпари, призначена для розміщення заряду В, розширюється верстатом вогневого буравлення).

У ріжучо-шарошечному буровому інструменті об'єднані ріжучі й шарошечне долота. Випробування такого бурового інструмента показали, що в породах з показником Пб < 10 він забезпечує більше високу швидкість буравлення, чим шарошечне долото.

Принцип термомеханічного буравлення полягає в тому, що порода у вибої шпари попередньо нагрівається, а потім руйнується за допомогою різних доліт!

До нових способів буравлення, які перебувають у стадії експериментальних розробок, ставляться підривне буравлення (за допомогою зарядів ВВ), плаз мене, ультразвукове й ін.

Сутність підривного буравлення полягає в послідовній подачі на вибій шпари малих порцій ВВ і їхньому висадженні. Відомі два способи підривного буравлення: ампульное (або патронне) і струминне. При ампульном способі за допомогою води або повітря на вибій шпари подається заряд рідкого або твердого ВВ в оболонці. Заряд ініціюється в результаті його удару об вибій або від інерційного детонатора накольного типу. При струминному способі до дозуючих пристроїв взривобура, розташованого над вибоєм, по тру