Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
15

Виробничі стічні води, отримані внаслідок їх використання в різних технологічних процесів або попутно при добутку корисних копалин, в свою чергу поділяються на забрудненні та нормально-чисті.

Крім того виробничі забрудненні води поділяються та три групи: забрудненні переважно мінеральними домішками, органічними домішками, мінеральними та органічними домішками.

Води, що попутно видобуваються при добутку корисних копалин, поділяються на шахтові, кар’єрні та дренажні.

Шахтові та кар’єрні води розрізняють за способом добутку корисних копалин. Вони утворюються внаслідок потрапляння поверхневих вод в гірничі виробітки, де піддаються забрудненню в процесі проведення робіт при видобутку корисних копалин.

У зв'язку з безперервним і значним збільшенням об'єму продукції гірського виробництва, кількість стічних вод шахт,  рудників,  кар'єрів,  а також збагачувальних фабрик зростає і екологічні наслідки забруднення поверхневих і підземних вод набувають все більших масштабів.

Залежно від походження стічні води розділяються на виробничі, господарсько-побутові і атмосферні.

Виробничі стічні води, отримані в результаті їх використовування в різних технологічних процесах або попутно при видобутку корисних копалин, у свою чергу поділяються на забруднені і нормально чисті, тобто не вимагачі очищення.

Виробничі забруднені стічні води також поділяються  на три групи: забруднені переважно мінеральними домішками,  органічними домішками, мінеральними і органічними домішками.

Води, попутно витягуванні при видобутку корисних копалин, розділяються на шахтні, кар'єрні і дренажні.

Шахтні і кар'єрні води розрізняють за способом видобутку корисних копалин. Вони утворюються в результаті попадання підземних і поверхневих природних вод в гірські вироблення, де піддаються забрудненню в процесі проведення робіт по видобутку корисних копалин.