Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
17

При значній водоносності порід, що характеризуються підвищеною водопроникністю,  широко використовуються водопонижуючі свердловини, обладнані погружними насосами.

Кар'єрні води, що надходять в технічні водоймища – ставки-відстійники, можуть істотно впливати на статичні запаси і гідродинамічні режими підземних вод.

В природних умовах здатність вод до самоочищення достатньо велика, але небезмежна. Коли забруднення водоймищ досягає критичних значень, вода не тільки втрачає свої цінні біологічні властивості, але стає непридатною для побутових і навіть виробничих потреб. Забруднення вод приводить до загибелі флори і фауни поверхневих водоймищ.

Річкові води, стікаючи в озера, моря і океани у свою чергу забруднюють їх. В озерах, морях і океанських водах розкладаються, розчиняються або осідають на дно річки, мінеральні і органічні забруднювачі.

Показники якості природних та стічних вод

Якість природних та стічних вод визначається їх складом та властивостями.

Всі шкідливі речовини поділяються за дією на три групи:

  • Речовини, що характеризуються санітарно-токсикологічними показниками шкідливості (свинець, миш’як, ртуть, фтор та інші),
  • Речовини, що впливають на санітарний режим водойм,
  • Речовини, що впливають на органолептичні показники водойми (запах, прозрачність).

Показники якості природних та стічних вод поділяються на такі групи: органолептичні, фізичні, хімічні та бактеріологічні.

Органолептичні показники визначаються за допомогою органів чуттів людини, до них відносяться запах, смак, колір, мутність та температура. Деякі з цих показників одночасно являються також фізичними.

До фізичних показників якості води відносяться температура, мутність, концентрація, колір та інші.