Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
51

Методи і засоби колективного захисту, що забезпечують зменшення шуму на шляху його розповсюдження, поділяють на акустичні, архітектурно-планувальні та організаційно-технічні.

Захист від шуму акустичними методами виконують звуковбиранням і звукоізоляцією.

Зменшення шуму методом звуковбирання базується на перетворенні енергії звукових коливань частинок повітря на теплоту за рахунок втрат на тертя в порах звуковбирного матеріалу. Чим більше звукової енергії вбирається, тим менше вона відлунює назад у приміщення і потрапляє в атмосферу. Коефіцієнт звуковбирання матеріалів залежить від частоти звукових хвиль, кута падіння на конструкцію, товщини поглинаючого шару і типу матеріалу. Звуковбирними вважаються матеріали з коефіцієнтом вбирання більше 0,2. Такими матеріалами є пористі і тонковолокнисті матеріали: волок, пінополіуретан тощо. Одним з найефективнішим звуковбирним матеріалом є супертонке базальтове волокно і вироби з нього. Щоб досягти  максимального ефекту, рекомендується облицювати не менше ніж 60% загальної площі поверхні приміщення або кабіни. Акустична обробка приміщень може виконуватись не тільки у вигляді облицювання, а й у вигляді штучних об’ємних звуковбирних конструкцій (куль тощо), підвішених у приміщеннях.

У виробничих приміщеннях на кар’єрах рівень шуму стаціонарних машин вищий внаслідок відбивання його від будівельних конструкцій та устаткування. Для зменшення кількості звуку, який відбивається, застосовують спеціальну акустичну обробку приміщення за допомогою звуковбирних матеріалів.

Звукоізоляція є одним із найефективніших методів зниження виробничого шуму на шляху його розповсюдження. Метод звукоізоляції полягає в тому, що джерело шуму ізолюється від робочих місць або робочі місця від джерела шуму за допомогою звукоізолюючих конструкцій – кожутів, кабін, екранів, стін тощо. Звукова енергія, що падає на звукоізолюючу конструкцію, частково відбиваєть від останньої, частково переходить в інші види енергії при взаємодії з цією конструкцією і частково проникає через цю конструкцію. Ефективним звукоізоляційним матеріалом є метал, бетон, цегла, дерево, щільні пластмаси тощо.