Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
57

Адаптаційні можливості організму носять неспецифічний характер і є загальною реакцією на будь-яку зміну діючих чинників. До того ж ці можливості обмежені і для їх розвитку потрібний тривалий еволюційний період.

Внаслідок дії ЕМП можливі як гострі, так і хронічні порушення, функціональні зсуви у роботі нервово-психічної, серцево-судинної, ендокринної, кровотворної та інших систем, оскільки всі вони визначають діяльність організму в цілому.

Звичайно, зміни в діяльності нервової та серцево-судинної систем оборотні, і хоча мають кумулятивний характер (тобто накопичуються з часом), але зменшуються і зникають при припиненні опромінювання. Однак, тривале та інтенсивне опромінювання ЕМП приводить до незворотних явищ, стійких порушень та захворювань.

Для зменшення дії ЕМП на персонал і населення, яке знаходиться в зоні впливу радіоелектронних засобів, потрібно здійснити ряд захисних заходів. Заходи можуть бути організаційні, інженерно-технічні та лікувально-профілактичні.

Організаційні заходи полягають в регулярному поточному санітарному контролі підприємств, які використовують джерела електромагнітного випромінювання. Ще на стадії проектування повинне бути забезпечене таке взаємне розташування опромінюючих і опромінюваних об'єктів, яке зводило б до мінімуму інтенсивність опромінення. Оскільки повністю виключити випромінювання не можна, слід зменшити імовірність попадання людей в зони з високою інтенсивністю і обмежити час їх перебування під опроміненням.