Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
19

Загруження сухої гірської маси екскаватором (ЕКГ-4, ЕКГ-8) супроводжується виділенням 500-600 мг/с пилу, а при вийманні вугілля роторним екскаватором воно перевищує 8000 мг/с.

Транспортування гірської маси в кар′єрі і на зовнішні відвали супроводжується значним пилоутворенням, найбільша інтенсивність якого спостерігається при використанні в якості транспортних засобів  автомобілів.

Значне пилоутворення відбувається при розвантаженні самозвалів і вагонів, транспортуванні гірської маси конвеєрами, подрібненні її в подрібнювальному обладнанні, при роботі бульдозерів на уступах і відвалах, а також при деяких інших операціях. На кар’єрах будматеріалів при роботі каменерізних машин  запиленість повітря в робочій зоні досягає 1500 мг/м3.

Забруднюється атмосфера в процесі відкритої розробки родовищ і газоподібними продуктами в результаті експлуатації транспортних і технологічних машин з двигунами внутрішнього згорання, при виконанні підривних робіт і при виділенні газів з гірських порід. На кар’єрах, при автомобільному транспортуванні гірських порід практично безперервно в повітряне середовище викидаються вихлопні гази чисельних потужних дизельних двигунів. Виділення деяких шкідливих речовин, при роботі дизельних двигунів наведена в таблиці 2.1.

Вибухи зарядів ВР, особливо масові, пов′язані з надходженням в повітряне середовище не тільки пилу, але і значної кількості газоподібних продуктів. Заряди  масових вибухів нерідко досягають тисячі тон, при цьому в атмосферу викидається від сотень до тисяч  кубометрів шкідливих газів. Основна маса газових продуктів викидається на значну висоту (до 200-300 м) і розповсюджується за межі контуру кар’єра. Деякі уявлення про концентрації газоподібних продуктів після масового вибуху дають дані, що наведені в табл. 2.2.