Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
25

Під загрозою виявилося водопостачання м. Миколаєва, почалося засолення земель родючої зони на півночі Херсонської області. І таких прикладів можна привести велику кількість.

Господарсько-побутові стічні води в залежності від виду забруднення поділяються на:

  фекальні, забрудненими фізіологічними відходами;

  господарські, що надходять з раковин, ванн, лазень, пралень і ін.

Ці води відрізняються підвищеним вмістом органічних забруднень. У них також є зважені і поверхнево-активні речовини, зустрічаються нафтопродукти й ін. Але мінералізація і твердість цих вод звичайно менша, ніж шахтних і кар'єрних. 

Атмосферні стічні води розділяються на дощові і талі. В більшості талі води забруднені сильніше, ніж дощові. Але в цілому атмосферні стічні води відрізняються мінливістю за  припливами, складом і властивостями.

Структура промислових стічних вод гірських підприємств представлена на рис. 2.1.

Особливо слід зазначити, що в процесі бурових і гірських робіт  спонтанно чи навмисно в локальних масштабах змінюється розподіл підземних і поверхневих вод. Ґрунтові і пластові води у великих чи менших кількостях видаються на поверхню, змінюючи водний режим у районі проведення робіт, що приводить до негативних наслідків – зневоднення використаних раніше водних джерел, деградації рослинного покриву.

Будівництво гірничих підприємств для підземної розробки супроводжується звичайно незначними змінами водних ресурсів, що викликані меліоративними  роботами на поверхні.

З початком і в міру розвитку добувних робіт на шахті масштаби змін водних режимів збільшуються. Інтенсивність цього збільшення визначається площею оголень порід, що граничать з очисними і підготовчими розробками, порушеннями товщі порід, що перекривають родовище, особливо значними при системах розробки з обрушенням.