Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
29

Окрім того, кожна ділянка землі, що порушена при відкритій розробці родовищ, спричиняє негативний вплив на ділянку приблизну таку ж саму по площі прилеглої території.

Значні площі земельних відводів порушуються врізними та розрізними траншеями; характеристика цих порушень визначається геометричними параметрами розробки.

При підземній розробці родовищ ландшафтні порушення характеризуються параметрами , що утворюються при появі прогинів,  западин, провалів на земній поверхні, їх гідрологічними режимами і, як і при відкритій розробці, особливостями порідних відвалів.

Процеси природного відновлення рослинних покривів, ґрунтів та рельєфів порушених земель протікають повільно чи взагалі можуть бути ефективними і дієвими – порушення земної поверхні, як правило, не зникають і стають стійкими техногенними формуваннями.

Порушені землі підлягають штучному відновленню.

Комплекс робіт, направлених на відновлення продуктивності і господарської цінності порушених земель, називають рекультивацією.

Кожне гірниче підприємство  володіє земельною ділянкою, яка виділяється йому в порядку, встановленому Земельним законодавством України.

В межах земельного відводу виділяються ділянки, що зайняті промисловими спорудами, спорудами і жилими масивами, що використовуються постійно (постійний земельний відвід).

Кар′єрні виїмки, внутрішні і зовнішні відвали, зони обвалів, дороги та інші технологічні об′єкти, що пов′язані з короткостроковим використанням земель, розміщуються на земельних відводах, наданих підприємству на період від 3 до 10 років.