Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
43

Шум у заводських цехах і інших приміщеннях часто породжується не гармонійними хвильовими коливаннями повітря, а вібрацією металевих конструкцій. Вплив цих вібрацій викликає в людини стомлюваність, поразка центральної нервової системи, слухового, вестибулярного й опорно-рухового апаратів.

Вібрації з частотами 6-12 Гц (близькими до частот власних коливань людського організму) особливо небезпечні для здоров'я людей.

Якщо виробничий шум нормується по припустимих рівнях звукового тиску, то вібрація нормується по рівнях коливальних швидкостей в октавних смугах частот.

При розробці родовищ корисних копалин, кульмінаційними  пунктами інтенсивного шумового  забруднення є підземні і відкриті  гірські розробки. У підземних розробках шум, поглинаючись  масивами порід, як  правило,     цілком локалізується  в  межах однієї чи  комплексу  виробок.

Виникаючий  у відкритих виробленнях шум розповсюджується по повітряному середовищу на  значні території  прилягаючої місцевості.

Інтенсивність шумового ефекту в підземних гірським виробках збільшується за рахунок їх невеликих розмірів і багаторазового відображення     звукових хвиль від  поверхонь породних масивів.

Могутніми джерелами виробничого шуму на поверхні є стаціонарні і пересувні енергетичні і технологічні машини й установки, транспортні засоби і деякі технологічні процеси.

Найбільш високими рівнями шуму характеризуються підривні роботи. У процесі підземної розробки при вибуховому відбою люди віддаляються на значні відстані від вибою, а при масових вибухах виходять на поверхню. Як  супутній ефект цих заходів є  зниження чи повне виключення шкідливого впливу на людину шуму вибуху.